De leerlingen kunnen met behulp van ICT voor hen bestemde
digitale informatie opzoeken, verwerken en bewaren.
Voor een computerles rond boerderijdieren vond ik het enorm moeilijk om een veilige manier te vinden om de leerlingen zelfstandig informatie te laten opzoeken. Alle resultaten van Google waren veel te moeilijk voor de leerlingen van het 2de leerjaar om mee te werken. Het taalvaardigheidsniveau van mijn leerlingen was niet gigantisch hoog, dus niets wat ik vond, kwam niet echt in aanmerking. Ik moest iets vinden dat er aantrekkelijk uitzag en makkelijk leesbaar was.
Toen botste in via cksa op enkele zoekmachines, specifiek voor leerlingen. Deze deel ik graag met jullie. Mijn leerlingen kregen een zelfgemaakt opdrachtenblad (ik koos ervoor om het op papier te doen zodat de leerlingen niet heel de tijd moesten wisselen van programma, maar in hogere jaren is het zeker interessant om te werken met een interactief Excelbestand) en de leerlingen konden in de computerklas, per twee of elk aan hun eigen computer, veilig op zoek gaan naar de juiste antwoorden op de vragen. Als leerkracht was dit zeer rustgevend. Je moet je geen zorgen maken dat ze op verkeerde sites terecht komen. Je weet dat de leerlingen er makkelijk mee overweg kunnen. De enige taak die je op dat moment nog hebt, is stimuleren.
Jouw zoekmachine staat je toe om per leeftijd (en dus per AVI-niveau) informatie op te zoeken. Zelf heb ik de site niet gebruikt omdat de gevonden informatie zeer beperkt was omtrent het onderwerp boerderijdieren. Qua uitzicht is dit wel een enorm nuttige site. Er wordt een onderscheid gemaakt in "tekst", "video", afbeeldingen" en "nieuws", Is er veel te vinden over je onderwerp op deze site, raad ik je absoluut aan om deze zoekmachine te gebruiken.
Dat bedoel ik is mijn favoriete site om door jongere leerlingen te laten gebruiken. Weer kan je duidelijk aanduiden voor welk leerjaar de informatie bedoeld is, en je krijgt enorm nuttige links. Ook staat er bij elke link duidelijk wat voor soort site het net is. Zo weten de leerlingen makkelijker wat ze kunnen kiezen. Ben je vroeger klaar, staan er ook leuke spelletjes op die je kan spelen tot ook de anderen hun opdracht af hebben. Extra motivatie om goed door te werken.
Een andere zoekmachine die mooie resultaten oplevert voor jongere kinderen is PO-lessen. Ik raad echter wel aan om deze site enkel zelf te gebruiken. Laat de leerlingen er niet mee zoeken, maar zoek zelf via de site naar goede links en laat de leerlingen dan werken met die gevonden sites. Qua bediening is PO-lessen niet zo makkelijk.
Koekeltjes is de kinderversie van Google. Voor oudere leerlingen is dit ideaal, voor jongere leerlingen is dit geen optie. Er zijn enorm veel keuzes, maar deze staan niet per leeftijd en AVI-niveau gecategoriseerd. Jongere leerlingen gaan niet weten waar eerst te beginnen, en gaan vaak op sites komen die niet nuttig zijn voor de opdracht, en die vaak te moeilijk zullen zijn. Voor oudere leerlingen is het wel een perfecte stap in de richting van volwassen omgaan met informatie. Ze leren info selecteren, specifiek omgaan met zoekwoorden,...
Andere zoekmachines aan te raden voor oudere leerlingen zijn: Meester Sipke, Look 4, 8-12 info, en eventueel wikikids.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten